måndag 30 augusti 2010

Mera recept!

Tydligen verkar detta bli mera av en receptblogg än en inredningsblogg, men kanske inredningen kommer senare ;) Här kommer i alla fall två recept som blev väldigt lyckade.

Mandelbiskvier med vit chokladkräm och jordgubbar
ca 15-20 st.

300 g mandelmassa
(1 krm bittermandelolja)
2 äggvitor + 1 äggvita
3 krm röd karamellfärg
2 msk strösocker
200 g vitchoklad
2 dl turkisk yoghurt
1 citron
1 liter jordgubbar
2 msk strösocker

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa sockret och 1 äggvita till en fast maräng (i ren skål och med ren visp). Mosa mandelmassa, 2 äggvitor och karamellfärg med en slev, vispa slätt med elvisp. Blanda maräng och mandelmassan försiktigt med en slickepott. Spritsa eller klicka ut massan i klickar (ca. 3 cm i diameter) på en plåt med bakplåtspapper. baka mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna.
Smält chokladen över ett vattenbad, ta bort från värmen. Blanda snabbt ner yoghurten i den varma chokladen. ( det är viktigt att chokladen är varm och att yoghurten inte är för kall, annars blir krämen kornig!) Ställ krämen i kylen minst 20 min.
Halvera jordgubbarna och blanda med socker och pressad citronsaft. Hit kan du förbereda (jag gjorde allt dagen innan bakelserna skulle serveras).
Toppa biskvierna med chokladkräm och jordgubbar precis innan servering.Jag bjöd mina vänner på denna efterrätt på vår kräftskiva som vi hade i helgen och den blev toppen! Alla tyckte om den! Själv klarar jag inte av smaken av bittermandel så jag lämnade bort den ingrediensen. Mandelmassa är inte heller någon favorit hos mig men i kombination av chokladkrämen och jordgubbarna var det perfekt!

Receptet är taget från tidningen Laga lätt.

Det andra receptet är på en enkel klassisk kavring. Mycket enkel och snabb att laga! Detta recept rekomenderas för alla som köper dyr Malax limpa ;)

Klassisk enkel Kavring
2 små eller en stor limpa

6 dl filmjölk (jag använder piimä)
4 dl mörk sirap
2,5 msk bikarbonat
4 dl vetemjöl
8 dl rågmjöl
1 tsk salt

Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj två avlånga brödformar (1,5 liters formar). Strö vetemjöl eller ströbröd på kanterna så att kavringen inte fastnar.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner filmjölk och sirap, blanda snabbt till en tjock smet. Rör med en slev eller försiktigt med en visp. Smeten blir lös och påminner om en sockerkakssmet. Tänk på att inte vispa smeten för hårt eller köra den för länge i degblandaren då den blir seg.
Häll upp smeten i formarna. Fyll upp till ¾ av formen för att få höga och fina kavringar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter.

Enkelt och gott! :)

Receptet kommer från tasteline

Tyvärr krånglar blogger så jag kan inte infoga bilder för tillfället men dom kommer senare :)

torsdag 26 augusti 2010

Snabbpizza!

Snabbpizza är ett av mina absolut bästa recept! Receptet har jag fått av min "svärmor" och det har använts flitigt sedan dess. Denna pannpizza är perfekt dagar då man har bråttom, då man absolut inte har någonting i kylskåpet eller då man får överraskningsgäster. Receptet passar också bra om man har en stram budget eller dagar då man inte orkar diska många olika redskap och skålar.
Pizzan blir ofta mycket matig och passar bra som vardagsmiddag. Är man ensam i hushållet kan man dela upp pizzan i mindre bitar så har man middag flera dagar.

Botten rör du enkelt ihop på några miuter. Som "tomatsås" brukar jag blanda lite ketchup och sweet chillisås, sedan strör jag ett lager med riven ost på såsen. Som fyllning kan man ta nästan vad som helst. Idag blev det skinka, ananas, tonnfisk och tomat. Ibland blir det överbliven köttfärssås, kycklingsås eller andra rester som råkar finnas tillhands. Då jag handlar ser jag alltid till att fylla på skåpen med konserver och riven ost så att jag kan laga pizzan då det behövs. Över fyllningen strör jag ennu ett lager med ost.

Botten:
2 ½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1-2 tsk vitlökssalt (eller en mindre mängd vanligt salt)
1 dl vatten
2 msk matolja

Balnda alla torra ingredienser i en form (helst en ugnsform, pajform går också bra men då blir det inte en pannpizza) . Tillsätt vatten och olja och rör runt. Smeten blir ganska kladdig men stelnar bra i ugnen. Sprid ut smeten i botten på en formen, kleta på "tomatsåsen" och sätt på fyllningen. In i ugnen på 250 grader i 12-15 minuter. Färdigt att servera! :)

Toalettmys

Här vill jag visa hur mysigt vi har det i vårt lilla lilla badrum om kvällarna.

Tänk vad lite ljus kan göra mycket :)

Gott och enkelt rågbröd

Igår bakade jag jätte goda och enkla rågbitar. Degen var lätt att röra igop och gick snabbt. Tyvärr var jäsningstiden lite lång men dessa rågbitar var absolut värda att vänta på! Receptet är taget ur en mycket användbar bok som heter Nygräddat kaffebröd och matbröd av Barbro Lönngren. Boken hittade jag på loppis för ett tag sen för knappt en euro! Vilket fynd!

Rågfranska på lätt sätt
ca 12 st.
8-9 dl rågmjöl
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
½ dl flytande margarin eller 50 g. rumsvarmt margarin
½ paket jäst, 25 g
3 dl vatten

Mät upp 8 dl rågsikt (mjöl) i en matberedare eller skål. Tillsätt sirap, slat och margarin. Smula över jästen.
Värm vattnet fingervarmt, 37 grader. Häll det i skålen och arbeta 30-50 sekunder i matberedare eller ca 4 min med elvispens degkrokar. Låt jäsa ca 1 timme.
Stjälp upp degen på mjölat bord och knåda degen smidig (tillsätt mera mjöl om det behövs).
Rulla ut degen till en längd och dela i ca 12 bitar. Forma varje bit till en bulle och platta till. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under duk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i mitten av ugnen ca 12-14 min.
Lägg bullarna på ett galler och pensla dem med varmt vatten. Låt svalna.



tisdag 24 augusti 2010

Hallonkakor och svartvinbärssaft

Som jag nämnde i det tidigare inlägget kokade jag saft och bakade hallonkakor igår kväll. Saften smakade mycket bra men kakorna blev vell sådär ;) Inte de vackraste kakor jag gjort, men smaken var det inget fel på! Här kommer recepten :

Svartvinbärssaft 2 st. flaskor

1 liter färska svarta vinbär
1 ½ liter vatten
3 dl. strösocker
1 tsk citronsyra

Häll bären i en kastrull och krossa dem något med en potatisstöt eller mixer. Tillsätt en liter vatten och koka utan lock i ca. 10 min. Skumma. Sila saften och tillsätt citronsyran och sockret. Rör ner resten av vattnet och koka långsamt upp igen. Fyll decinfierade, varma flaskor upp till kanten och sätt på korken. Förvara flaskorna kallt och späd efter smak. ca. 1+4.

Receptet har jag lånat från denna blogg.



Hallontoppar
Ca 50 st.

200g smör eller margarin
3/4 dl. socker
4 dl. vetemjöl
hallonsylt

Arbeta ihop smör, socker och vetemjöl till en smidig deg. Rulla till små bollar och lägg på en smord plåt. Gör en liten fördjupning i mitten och lägg i lite sylt. Grädda i 175 grader 8-10 minuter.

Mitt livs första!


Igår och idag har jag gjort många saker för första gången i mitt liv. Igår kokade jag mitt livs första saft, bakede mitt livs första hallonkakor och band min första krans. Idag skriver jag mitt livs första inlägg i denna blogg. Jag har länge tänkt starta en blogg som handlar om inredning, pyssel och stök i köket men först idag tog jag mig i kragen. Jag skirver denna blogg för att själv se förändingen i vårt hem men hoppas också på att inspirera andra. Varmt välkommen till min blogg!